söndag, oktober 22, 2006

Dia de solidaridad con Bolivia

Den 17:e oktober, pa treårsdagen av "Octubre Negro" - svarta oktober samlades mer än 60 "gringos" för att i solidaritet med familjer och släktingar till de som dödades under "gaskriget" uunder oktober 2003 marschera till den amerikanska ambassaden i La Paz. Svartklädda och med vita kors ställde man upp sig utanför ambassaden i en stillsam protestaktion där man läste upp namnen på de drygt 60 personer som dödades under protesterna 2003.

Under 2003 planerade dåvarande president Gonzales "Goni" Sanchez de Lozada att sälja (ut) boliviansk gas till Kaliforninen och Mexiko via chilenska hamnar. Boliviansk polis och militär var samtidigt i konflikt över löneangelägenheter och folk demonstrerade mot presidenten och höjda skatter för låginkomsttagare. Allt urartade och det slutade med över 60 döda och 400 skadade under två veckors protester. "Goni" flydde till USA och anhöriga till skadade och döda hoppas få honom utelämnad och dömd i Boliviansk domstol.

Lycka till säger jag - "Goni" är amerikansk medborgare och hur han lyckades bli president i Bolivia med sin breda amerikanske accent och för ett parti med rosa som partifärg och segertecken som partisymbol säger bara något om hur situationen varit i Bolivia. Med stöd av internationella konventioner kanske det går att knipa honom om han semestrar på Rivieran eller nåt, men fragån är ändå om en eventuell rättegång kan bli rättvis, det bolivianska folket vet ju redan att han är den skyldige...